In Drenthe wordt enthousiast getimmerd aan de wereld van morgen.

Drenthe is rijk aan prachtige natuur, rust en ruimte. Dat wil men graag behouden, daarom staat een duurzaam toekomstbeeld hoog op de Drentse agenda’s. Er wordt groot ingezet op de energietransitie. Verder stimuleert de provincie duurzame mobiliteit: er zijn uitstekende voorzieningen voor het gebruik van de fiets. Op deze manier worden we gezonder oud en verkleinen we het gebruik van fossiele brandstoffen. In Drenthe wordt volop geëxperimenteerd met duurzaamheid. De provincie en veel gemeenten stimuleren innovatieve en creatieve ondernemers. Grote maatschappelijke vraagstukken zoals energietransitie, biobased economy, en samenwerking staan hierbij centraal.

Duurzame Drentse bedrijven

Stop talking. Let’s start doing! Dat is het motto van Vepa. Samen met stichting Plastic Whale gaat het Hoogeveense bedrijf de strijd aan tegen de plasticsoep. Vepa maakt van Amsterdams grachtenplastic kantoormeubelen. Al hun producten zijn uniek en maken ze zelf van bijzondere (gerecyclede) grondstoffen. Ook van hun eigen afval maken ze weer nieuwe producten. Daarom zijn zij Hét duurzame Drentse bedrijf van 2018.

Greenwaste werd dat in 2017. Zij ontzorgen ondernemingen door hun volledige afvalproces te organiseren en te monitoren. Zij duiken letterlijk in de containers van hun klanten om zo alle soorten afval in kaart te brengen waardoor maximaal hergebruik wordt gerealiseerd.

LIMM Recycling werd verkozen tot duurzaamste Drentse bedrijf van 2016. Het bedrijf uit Appelscha richt zich op een circulaire economie door plastic koffiebekers te recyclen. Zo ontstaat er een nieuwe duurzame grondstof.

De Jong Odoorn uit het Drentse Odoorn is het eerste boerenbedrijf in Nederland die zonnepanelen en opslag van energie op het bedrijf heeft gerealiseerd. Daarmee wil hij laten zien dat het mogelijk is om grootschalig duurzame energie te produceren zonder subsidie. Naast het eigen gebruik van duurzame energie kan hij deze energie ook op de markt verkopen.

Vlakbij het TT circuit in Assen is een 6 hectare groot zonnepark, in de vorm van een carport, gerealiseerd. Deze dubbelfunctie van gebruik is erg inspirerend voor eigenaren van grote parkeerplaatsen bij evenementen en gebouwen.

De toekomst

In Drenthe bruist het van ambitie en ontwikkeling van een duurzaam toekomstbeeld. Een perfect voorbeeld zijn de eerste twee Ondernemers Fabrieken Drenthe in Assen en Emmen. In elke fabriek is er ruimte voor ongeveer 12 starters om hun startup zo succesvol mogelijk te maken. Zo is er naast een dynamische gezamenlijke ruimte genoeg plek voor inspiratie en netwerken. Een inspirerende werkomgeving waar ondernemende mensen elkaar ontmoeten.  In 2030 bruist Drenthe van de energie en ondernemingszin voor economie, omgeving en samenleving. Iedereen doet mee en iedereen doet er toe. Of het nu over groene chemie, recycling of woningbouw gaat.